1 Mart 2013 Cuma

Sivilce ve akne tedavisi nasıl yapılır


SİVİLCE için ortalama 3 ay kadar kullanılması gereken bitkiler hazırlanmakta ve bu hastalık tamamen geçmektedir
Akne, yüz, omuzlar, sırt ve göğüsteki yağ bezleriyle ilgili kronik bir deri hastalığı. En çok 14-20 yaşlar arasında görülür ve bu hastalığın tipik belirtileri olan siyah noktalar, sivilceler, gençlerin bu en hassas devirlerinde genellikle psikolojik rahatsızlıklara yol açar. Yağ bezlerinin kanalında bir tıkaç oluşur ve bu tıkacın başı sertleşip siyahlaşır. Bazen, kanal tıkalı olduğu halde, bez yağ salgılamaya devam eder ve böylece içi yağ dolu bir kist oluşur. Siyah noktalara tıpta komedon adı verilir. Komedon oluştuktan sonra, normalde de cildimizde bulunan propionibacterium acnes adlı bakteri buraya yerleşir ve akne oluşumuna katkıda bulunur.

Genellikle akne ergenlik döneminde başlar ve 16 yaşındaki gençlerin %83'ünde farklı klinik derecelerde akne vardır. Akne insidansı %30 ile %66 arasında değişmektedir. Kızlarda en sık 14-17 yaşları arası, erkeklerde ise 16-19 yaşları arasında görülmektedir. Gençlerin %15'inde majör akne denilen klinik form, %85'inde ise daha hafif olan minör form görülmektedir. Erken ergenlik dönemdeki gençlerin hemen hemen %80'inde komedonlar gözlenmektedir. Aknenin hangi yaştan itibaren kendiliğinden gerilediğine dair fazla yayın yoktur. Ancak genellikle 20'li yaşlardan itibaren gerilemeye başladığı bilinmektedir. Bununla beraber 40 yaşına kadar tedaviye ihtiyacı olan hastalar da mevcuttur. Bu hastaların çoğunu kadınlar oluşturmaktadır.

Akne nasıl yok ediliyor?
Sen de akne problemi yaşıyor ve bir uzmandan yardım almayı düşünüyorsan, işte seni bekleyen çözümler…
Yüzünü sabah akşam güzelce temizlemen istenir. Ayrıca doktorun, senin cildine uygun kurutucu etki gösteren ilaçlar önerecektir. Yüzüne, uzman tarafından meyve asitli maskeler uygulanır. Ayrıca akne, olduğu yerde kurutulup yok edilmeye, tıkanan noktalar temizlenmeye çalışılır. Her şeye rağmen etkili bir sonuç alınamazsa, antibiyotiğe başlanır.
Ayda bir tahlil yapılır ve bu süreç, düzenli olarak takip edilir. Sakın unutma, aknelerden kurtulmak sabır isteyen bir durum. Üstelik iyi bir uzmana gitmeli, yoksa cildinde iz ve çukurlukların kalması riskiyle karşı karşıya kalabilirsin. Akneler bizi terk ederken, derecelerine göre arkalarından iz bırakabiliyor. Eğer bu izler krater şeklinde çökükse, cilde zımpara yapılıyor. Ya da bazı lazer cihazlarıyla çevresindeki krater soyulup çukurluğun seviyesine inmeye çalışılıyor. Kimyasal peelingler de çözüm yollarından biri.

Akne'yi tamamen engellemek mümkün mü?
Bu süreç, hormonal olduğu için önüne geçmek mümkün değil. Ancak daha iyi görünmek için gözeneklerin temizliğine dikkat etmelisin. Örneğin meyve asidi ve kil içerikli ürünler kullanabilirsin. Dr. Betül Şengör, “Buhar ile birlikte siyah noktaların sıkılmasını asla önermiyorum. Bu, hiç doğru değil” diyor ve peeling jellerini öneriyor. Eğer 20 yaşını geçmiş olmana rağmen, aknelerle baş etmekte zorlanıyorsan, bir cilt doktoruna giderek bunun nedenini araştırabilir ve akne oluşumunu yavaşlatabilirsin.

İPUCU
 Clinique baş dermatologu Dr. David Orentreich’nin seni sivilcelerden koruyacak altın ipuçları var… Asla makyajını temizlemeden uyuma.
Sivilcelerini sıkma, çünkü bu, bakterinin yayılmasına neden olur. Ayrıca sıkılan sivilce kızarık bir hal alarak daha kötü görünür.
Temizleme-arındırma ve nemlendirme olmak üzere üç adımdan oluşan bir cilt bakım sistemini düzenli olarak uygula.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder