Sağlık Bakanlığı'nın hem ceza hem de toplatma kararı verdiği Gergedan ilacını satanlar akıl almaz yöntemler deniyor. En çok dinlenen radyo frekanslarına özel bir sistemle girerek reklam yapılıyor.
Radyo, televizyon ve internet reklamlarında, 'Çayına, meyve suyuna, suyuna 7 - 8 damla damlatın, 20 dakika bekleyin. Göreceksin o kadın bunu içtikten sonra sabit bir yerde otursun. Ben bu işi bırakırım' yalanıyla pazarlananan "Gergedan"a, Sağlık Bakanlığı'ndan hem ceza hem de toplatma kararı çıktı.ALETLER BAĞ EVİNDE ÇIKTI
59 liraya satılan karışımla ilgili uyanık girişimciler yaratıcı bir yöntem buldular. Türkiye'nin en çok dinlenen radyoların merkezlerinin yakınlarına sivil araçlarla giden dolandırıcılar, araçların içindeki özel sistemle frekanslara girip yayını durdurdular ve bu frekanslar üzerinden kendi reklamlarını yaptılar. Sabah'ta yer alan habere göre; Radyo yayınlarının sık sık kesilmesi üzerine Sağlık Bakanlığı tüm emniyet birimleriyle iş birliği yapılması için girişimde bulundu. 4 Haziran'da Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla ilk operasyon gerçekleşti. Kahramanmaraş Güvenlik Şube Müdürlüğü, Basın - Yayın Bürosunun yürüttüğü operasyonda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından tahsis edilmiş 13 radyonun yayınına 'korsan' yollarla girerek reklamını yapan sivil araca el koyup, sistemi kontrol ettikleri bağ evine baskın düzenledi.
SAHİBİNİ TANIYAN YOK
İnternette adeta peynir ekmek gibi satılan ürünün sahibi ise bilinmiyor. İnternetten satış yapan sipariş hattındaki yetkililere, 'Gergedan'ın sahibi kim' diye sorduğumuzda, 'Kendisini görmedik. Ancak internette videoları var. Aktar Kör İsmail olarak biliyoruz. Bir de Ömer Hoca'nın tanıtımlarını izliyoruz' karşılığını verdiler. İnternet sitelerinde, 'Yılın patlamasını yaşamaya hazır mısınız, gecenizi renklendirin, eşinizi mutlu edin' sloganıyla satılan ürün, özel kampanyalarında kadınlarda cinsel gücü artırdığı iddiasıyla sıvı ve tablet olarak satılıyor. Günde 10 bin adet satıldığı tespit edilen 'Ekşın Gergedan Boynuzu" markalı ürün için Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, 81 ilin sağlık müdürlüklerine, Tarım ve Gıda Bakanlığı'na, RTÜK, Maliye ve Gümrük Bakanlıkları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK), Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de aralarında bulunduğu çok sayıda kuruma bir yazı gönderdi. Yazıda ürünün "Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'nde belirlenmiş olan sağlık beyanlarına uygun olmadığından, tedavide etkinliği ve güvenirliği olmayan ürünün tüketicileri yanıltıcı yönde tanıtım ve satışı yapılmaktadır. Yazılı görsel ve internet sitelerinin reklamlarının durdurulması ve sağlık beyanı ile satışı yapılan her türlü yerden toplatılması gerekmektedir" sözlerine yer verildi.
KALP KRİZİ RİSKİ TAŞIYOR
Sözde ilaçla ilgili Sağlık Bakanlığı ve Savcılıklara da tüm Türkiye'den ihbar yağıyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yetkilileri "Kurumumuza iletilen çok sayıda başvurudan, radyo kanallarında yapılan tanıtımlar ile internet incelemelerinde, Ömer Hoca adlı kişinin özellikle radyo reklamlarında 10 yıldır bu işi yaptığını, kitaplarında ve konferanslarında konuyu anlattığını, kadınlar için de istek arttırıcı damla ürettiğini anlatıyor. Bu çerçevede yapılan incelemelerde bu karışımların kalp krizi riski taşıdığı ve sağlığa zararlı olduğunu tüm ilgili kurumlara ilettik..."
"MUCİZE YALANI"
'Kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı artırıcı, sigara bıraktırıcı ve hastalıkları iyileştirici' niteliklerle tanıtımı yapılan karışımdan alınan numunelerle yapılan labaratuvar testlerinin sonuçları da sağlığa zararlı çıktı. Ürünün ithaline ve üretimine acilen el konulması kararı alındı. Ani ölümler, kalp promlemleri riski taşıyan karışımla ilgili Sağlık Bakanlığı yetkilileri "Yasadaki açıklardan faydalanıyorlar. Yaptığımız yeni düzenlemelerle artık bu sorunları ortadan kaldırdık. Sıkı bir denetim ve önemli cezai şartlar getirildi. Söz konusu şirketler, kimi zaman noter onaylı kimi zaman Tarım Bakanlığı'ndan aldığı izni 'onay' gibi gösteriyorlar. Bazen kozmetik olarak bildirdikleri bir ürünü Sağlık Bakanlığı izinli imajı ile pazarlıyorlar. Bu ürünlere herhangi bir izin, ruhsat veya belge verilmemektedir. Vatandaşlarımız, mucizevi etkisi olduğu ileri sürülen ürünlere ilgi göstermesin" diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder